zapisz w jak najprostszej postaci stosując w odpowiednim momencie wzory skróconego mnozemia

a) (k+2)³=

b) (5-x)=

c) (10x-1)(10-1)

d) 2(x-v)(x+y)-3(x-2y)=

e) (a-3)-(a+4)(4-a)-6(3-a)=


Odpowiedź :

[tex]a) \\(k+2)^3=k^3+3k^2*2+3k*2^2+2^3=k^3+6k^2+12k+8[/tex]

[tex]b)\\(5-x)=5-x \text{- nie napisales/as potegi}\\[/tex]

[tex](5-x)^2=5^2-2*5*x+x^2=25-10x+x^2\\(5-x)^3=5^3-3*5^2*x+3*5*x^2-x^3=125-3*25x+15x^2-x^3=125-75x+15x^2-x^3[/tex]

[tex]c) \\(10x-1)(10-1)=(10x-1)*9=90x-9[/tex]

pewnie zapomnialas/es x, wiec zapisze wlasciwie

[tex](10x-1)(10x-1)=(10x-1)^2=100x^2-20x+1[/tex]

[tex]d)\\2(x-v)(x+y)-3(x-2y)=2(x^2+xy-vx-vy)-(3x-6y)=2x^2+2xy-2vx-2vy-3x+6y[/tex]

napewno dobrze napisalas/es przyklad?

[tex]2(x-y)(x+y)-3(x-2y)=2(x^2-y^2)-3x+6y=2x^2-2y^2-3x+6y[/tex]

[tex]e)\\(a-3)-(a+4)(4-a)-6(3-a)=\\(a-3)-(4-a)(a+4)-6(3-a)=\\(a-3)-(-1)(-4+a)(a+4)-6(3-a)=\\(a-3)+(a-4)(a+4)-6(3-a)=\\a-3+a^2-4^2-18+6a=\\a-3+a^2-16-18+6a=\\a^2+7a-37[/tex]