Odpowiedź :
a)
[tex] \frac{3}{4} x = - 8 \\ 3x = - 32 \\ x = - \frac{32}{3} \\ x = - 10 \frac{2}{3} [/tex]
b)
[tex] - 3x = 6 \\ x = - \frac{6}{3} \\ x = - 2[/tex]
c)
[tex] - 0.5x = 5 \\ x = -10[/tex]
d)
[tex]1 \frac{1}{2} x = 7 \\ \frac{3}{2} x = 7 \\ 3x = 14 \\ x = \frac{14}{3} \\ x = 4 \frac{2}{3} [/tex]
e)
[tex] \frac{1}{2} x + 3 = 7 \\ x + 6 = 14 \\ x = 8[/tex]
Myślę że pomogłem ;)
Odpowiedź:
Prosty przykład:
[tex]2x = 10 |:2\\x = 5[/tex]
Jeśli dzielimy coś przez ułamek to możemy to zapisać to także, że mnożymy wyrażenie przez jego odwrotność
Tutaj tak samo:
a)
[tex]\frac{3}{4} x = -8|:\frac{3}{4} \\x = \frac{-8}{1} * \frac{4}{3} \\x = \frac{-32}{3} \\[/tex]
b)
[tex]-3x = 6|:-3\\x = -2[/tex]
c)
[tex]-0,5x = 5 |:-0,5\\x = -10[/tex]
d)
[tex]\frac{11}{2} x = 7| :\frac{11}{2} \\x = \frac{7}{1} * \frac{2}{11} \\x = \frac{14}{11}[/tex]
e)
[tex]0,5x +3 = 7\\0,5x = 4|:0,5\\x = 8[/tex]