Odpowiedź:
f(x) = 2/(x + 2) - 4
Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = f(x) − b
Z powyższego wynika , że jest to funkcja f(x) = 2/x przesunięta o 2 jednostki w lewo i 4 jednostki do dołu
Tabelka do wykresu f(x) = 2/x
x (- 3) ( - 2) (- 1) 1 2 3
f(x) (- 2/3) (- 1) (- 2) 2 1 2/3
Wykres w załączniku