Proszę o obliczenie pochodnej. Zależy mi na obliczeniach krok po kroku
Na drugim zdjęciu jest wynik, który powinien wyjść


Proszę O Obliczenie Pochodnej Zależy Mi Na Obliczeniach Krok Po Kroku Na Drugim Zdjęciu Jest Wynik Który Powinien Wyjść class=
Proszę O Obliczenie Pochodnej Zależy Mi Na Obliczeniach Krok Po Kroku Na Drugim Zdjęciu Jest Wynik Który Powinien Wyjść class=

Odpowiedź :

Rozwiązanie:

Korzystać będziemy ze wzoru:

[tex]$\Big(\frac{f(x)}{g(x)} \Big)'=\frac{f'(x)g(x)-f(x)g'(x)}{g^{2}(x)}[/tex]

Pochodna:

[tex]$f'(x)=\Big(\frac{-x^{2}+1}{(x^{2}+1)^{2}} \Big)'=\frac{-2x(x^{2}+1)^{2}-2(x^{2}+1) \cdot 2x \cdot (-x^{2}+1)}{(x^{2}+1)^{4}} =[/tex]

[tex]$=\frac{2x(x^{2}+1)(x^{2}-3)}{(x^{2}+1)^{4}} =\frac{2x(x^{2}-3)}{(x^{2}+1)^{3}}[/tex]

Na zdjęciu najprawdopodobniej jest błąd, gdyż jest tam zapis [tex]f''(x)[/tex], czyli druga pochodna.