Wykres funkcji g(x) = 4x - 2 powstał z wykresu funkcji f(x) = - 4x + 2 w wyniku:
A. symetrii względem osi OX
B. symetrii względem osi OY
C. symetrii względem punktu (0,0)
D. przesunięcia o 4 jednostki w górę
DAJE NAJ


Odpowiedź :

Odpowiedź:

A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)

A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)mamy więc:

A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)mamy więc:-f(x) = -(4x-2)= -4x+2

w przypadku B wykres miałby postać:

f(-x) = -4x-2

w przypadku C wykres byłby postaci

-f(-x) = -(-4x-2) = 4x+2

w przypadku D otrzymamy wykres:

f(x) ---> u[0;4] = 4x-2+4 = 4x+2

czyli ten sam wykres co w C