Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a)
3x -(2x - 8) + a = 2(x - 5) ,x= 0
Podstawiam za x =>0 i obliczam wartość a.
3 * 0 - (2 *0 - 8) + a = 2(0 - 5)
0 - (0 - 8) + a = 2* (- 5)
0 + 8 + a = - 10
a = - 10 - 8
a = - 18
b)
2 (2y - 3) - 4 (3y + 2) = 4 - a , y = -1
Podstawiam za y => - 1 i obliczam wartość a.
2[2 *(-1) - 3] - 4 [ 3 * (-1) + 2] = 4 - a
2(-2 - 3) - 4 (- 3 + 2) = 4 - a
2 * (-5) - 4 *(-1) = 4 - a
-10 + 4 = 4 - a
- 6 = 4 - a
a = 4 + 6
a = 10
c)
2(z - 1) - az = -12 - (5 + 2z) ,z = 1
Podstawiam za z => 1 i obliczam wartość a.
2(1 - 1) - a = - 12 - (5 + 2)
2 * 0 - a = -12 - 7
-a = -19. /*(-1)
a = 19
d)
12x + 2(x + 1) = a(x + 2) + 14 , x = √4 = 2
Podstawiam za x=> 2 i obliczam wartość a .
12 * 2 + 2 (2 + 1) = a(2 + 2) + 14
24 + 2 * 3 = a * 4 + 14
24 + 6 = 4a + 14
30 = 4a + 14
- 4a = 14 - 30
- 4a = -16 /:(-4)
a = 4