zad. 1
1) 16 do potęgi -3 razy 64 do potęgi 4 razy 4 do potęgi 4=
2) 27 do potęgi -4 razy 9 do potęgi -2 razy 81 do potęgi 4=
3) 81 do potęgi -3 razy 3 do potęgi 9 razy 27 do potęgi 2 razy 243=


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) [tex]16^{-3}*64^{4}*4^{4}=(4^{2})^{-3}*(4^{3})^{4}*4^{4}=4^{-6}*4^{12}*4^{4}=4^{10}[/tex]

b) [tex]27^{-4}*9^{-2}*81^{4}=(3^{3})^{-4}*(3^{3})^{-2}*(3^{4})^{4}=3^{-12}*3^{-6}*3^{16}=3^{-2}[/tex]

c) [tex]81^{-3}*3^{9}*27^{2}*243=(3^{4})^{-3}*3^{9}*(3^{3})^{2}*3^{5}=3^{-12}*3^{9}*3^{6}*3^{5}=3^{8}[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

Viz Inne Pytanie