Rozszerz dane ułamki tak aby otrzymać wyrażenia o podanych mianownikach podaj założenia zadania w załączniku

Rozszerz Dane Ułamki Tak Aby Otrzymać Wyrażenia O Podanych Mianownikach Podaj Założenia Zadania W Załączniku class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:W tym zadaniu zastosuję metodę na krzyż, aby obliczyć licznik.

a)3x*16x=4y, gdzie y - szukane rozwiązanie

4y=48x²/:4

y=12x² zał: x>0

b) -2x²*18x³=9y

9y=-36x⁵/ :9

y=4x⁵ zał: x>0

c)3(2-x)=y(x-2)

Zauważam, że mnożąc 2-x przez -1 otrzymam x-2, więc y=-3

Zał: x>2

d)5(2x-8)=2y

10x-40=2y / :2

y=5x-20 zał: x>4

e)(x+1)(x²-2x)=xy

x³-2x²+x²-2x=xy

x³-x²-2x=xy /:x

y=x²-x-2 zał: x∈R/{0,2}

f)2x(x+3)(x-3)=(x+3)*y / :(x+3)

y=2x(x-3)=2x²-6x zał: x∈R/{-3,3}

Założenia, które napisałem zakładają, że mianownik musi być różny od 0, ponieważ przez 0 nie można dzielić.

[tex]a) \ \frac{3x}{4}=\frac{3x\cdot4x}{4\cdot4x} = \frac{12x^{2}}{16x}, \ \ Z:x \neq 0\\\\\\b) \ \frac{-2x^{2}}{9} = \frac{-2x^{2}\cdot9x^{3}}{9\cdot9x^{3}} = \frac{-18x^{5}}{81x^{3}}, \ \ Z:x\neq 0\\\\\\c) \ \frac{3}{x-2} = \frac{3\cdot(-1)}{(x-2)\cdot(-1)} = \frac{-3}{2-x}, \ \ Z:x\neq 2\\\\\\d) \ \frac{5}{2} = \frac{5\cdot(x-4)}{2(x-4)} =\frac{5x-20}{2x-8} , \ \ Z:x\neq 4[/tex]

[tex]e) \ \frac{x+1}{x} = \frac{(x+1)(x-2)}{x(x-2)}=\frac{x^{2}-2x+x-2}{x(x-2)} = \frac{x^{2}-x-2}{x(x-2)}, \ \ x \neq 0 \ i \ x \neq 2\\\\\\f) \ \frac{2x}{x+3} = \frac{2x(x-3)}{(x+3)(x-3)} = \frac{2x^{2}-6x}{x^{2}-9}, \ \ Z:x\neq -3 \ i \ x\neq 3[/tex]