POTĘGA O WYKŁADNIKU CAŁKOWITYM
Oblicz
a) (-4) do potęgi -1
b) (-2) do potęgi -4
c) (-5) do potęgi -2
d) (-3) do potęgi -5

proszę o wytłumaczenie skąd się bierze wynik.


Odpowiedź :

Cześć ;-)

Obliczenia

[tex](-4)^{-1}=(-\frac{1}{4})^1=-\frac{1}{4}\\\\(-2)^{-4}=(-\frac{1}{2})^4=(-\frac{1}{2})\cdot(-\frac{1}{2})\cdot(-\frac{1}{2})\cdot(-\frac{1}{2})=\frac{1}{16}\\\\(-5)^{-2}=(-\frac{1}{5})^2=(-\frac{1}{5})\cdot(-\frac{1}{5})=\frac{1}{25}\\\\(-3)^{-5}=(-\frac{1}{3})^5=(-\frac{1}{3})\cdot(-\frac{1}{3})\cdot(-\frac{1}{3})\cdot(-\frac{1}{3})\cdot(-\frac{1}{3})=-\frac{1}{243}[/tex]

Korzystamy ze wzoru na potęgę o wykładniku ujemnym

[tex]a^{-m}=(\frac{1}{a})^m[/tex]

Pozdrawiam! ~ JulkaOdMatmy

Odpowiedź:

a. ( -4 ) ⁻¹ ⇒ ( - ¹/₄ ) ¹ ⇒ - ¹/₄

b. ( -2 ) ⁻⁴ ⇒ ( - ¹/₂ ) ⁴ ⇒ ¹/₁₆

c. ( -5 ) ⁻² ⇒ ( - ¹/₅ ) ² ⇒ ¹/₂₅

d. ( -3 ) ⁻⁵ ⇒ ( - ¹/₃ ) ⁵ ⇒ - ¹/₂₄₃

Szczegółowe wyjaśnienie:

1. Jeśli cyfra, którą podnosimy do potęgi jest minusowa, to zawsze musimy stworzyć z niej ułamek; jeśli ta cyfra to -4 ułamkiem będzie - ¹/₄, jeśli ta cyfra to -2 to ułamek wynosi - ¹/₂ itd.

2. Po stworzeniu ułamka minusowy wykładnik potęgi zmieniamy na dodatni.

3. W każdym z tych przykładów początkowa cyfra była minusowa, przez co wartość potęgi decydowała o wyniku; czy będzie dodatni czy ujemny;

a. jeśli potęga jest nieparzysta to wynik jest ujemny.

b. jeśli potęga jest parzysta to wynik jest dodatni.