Podaj wzór ogólny funkcji kwadratowej gdy x 1 równa się minus 1 x 2 równa się 6 oraz q równa się minus 4​

Odpowiedź :

[tex]x_{1} =-1\\x_{2} =6\\q=-4[/tex]

[tex]a(x-x_{1} )(x-x_{2})=y[/tex]

[tex]a(x+1 )(x-6)=y\\a(x^{2} -5x-6)=y\\ax^{2} -5ax-6a=y[/tex]

[tex]q=-\frac{\Delta}{4a}[/tex]

[tex]\Delta=b^{2} -4ac[/tex]

[tex]q=-\frac{b^{2}-4ac }{4a}[/tex]

[tex]-4=-\frac{(5a)^{2} -4*a*(-6a)}{4a}[/tex]

[tex]-4=\frac{25a^{2}+24a^{2} }{-4a}[/tex]

[tex]-4=\frac{49a^{2} }{-4a}[/tex]

[tex]16=49a[/tex]

[tex]a=16/49[/tex]

Wzór ogólny f. kwadratowej:

[tex]\frac{16}{49} x^{2} -\frac{80}{49} x-\frac{96}{49} =y[/tex]