Odpowiedź :
Odpowiedź: (Końcowe wyniki podkreślone)
Zad. 1
6(2 + 3y) = 12 + 18y [Mnożę wszystko przez siebie, nie ma już jednomianów]
- 0,5(4x +10) + 4x = -2x - 5 + 4x = 2x - 5 [Podobnie jak w poprzednim przypadku, działałam tylko na wyrazach podobnych]
3(4x +y) – 2( 7x – 2y) = 12x + 3y - 14x - 4y = -2x - y
Zad. 2
16x+ 4y + 28 = 4(4x + y + 7)
[Zauważ, to jest to samo, tylko w odwrotną stronę. W takim zadaniu musimy się zastanowić, przez co pomnożyć wszystkie liczby]
2,1 a- 0,9b + 1,2c = 0,3(7a -3b + 4c)