Odpowiedź :
c) 1 - 3x = 1/2 //*2
mnożysz przez dwa, by usunąć ułamek
2 - 6x = 1
-6x= 1 - 2 //: (-6)
przerzucasz x na jedną, a liczby na drugą, pamiętając o zmianie znaku i dzielisz przez (-6)
x = 1/6
d) 1/2x + 1 = 4 //*2
mnożysz przez 2, by pozbyć się ułamka
x+2 = 8
przerzucasz x na jedną, liczby na drugą wraz ze zmianą znaków
x=8-2
x=6
Mam nadzieję, że Ci pomogłam :)
C)
1-3x=1/2
Zamienię 1/2 na ułamek dziesiętny, tak będzie mi wygodniej
1-3x=0,5
Teraz trzeba przerzucić elementy równania(np.1) tak by po jednej stronie równania był x, a po drugiej normalne liczby. Gdy się coś przerzuca to to zmienia znak np. Z 1 na -1
To przerzucam:
3x=0,5-1
Teraz należy rozwiązać to co nam powstało, więc:
3x=-0,5
Zauważ że mamy 3x, a trzeba mieć x. W takim przypadku robimy coś zwane obustronnym dzieleniem, tu dzielimy przez 3. Takie coś zapisuje się:
3x=-0,5 /:3
Teraz trzeba wykonać obustronne dzielenie, czyli na każdym czynniku równania wykonujemy dzielenie:
3x/3=x
-0,5/3=1,7(w zaokrągleniu)
To z czym mamy doczynienia to:
X=1,7
I to gotowy wynik :)
D)
1/2x+1=4
Znów zamienię 1/2 na ułamek dziesiętny
0,5x+1=4
Wykonujemy przerzucanie czynników. Więc +1 zmienia znak na -1 i trafia do 4
0,5x=4-1
Czyli:
0,5x=3
Skoro mamy 0,5x to trzeba zrobić z tego x. Tak jak w poprzednim przykładzie było obustronne dzielenie, to teraz robimy tego odwrotność czyli obustronne mnożenie. Ponieważ 0,5*2=1 to wykonujemy obustronne mnożenie przez 2
0,5x=3 /*2
x=6
Mam nadzieję że choć trochę rozjaśniła sprawę :)