3(x–2) = 2x - 11
3x - 6 = 2x - 11 (Opuściliśmy nawias)
3x - 6 = 2x - 11 / + 6 (Teraz przenosimy - 6 na drugą stronę równania, pamiętając, że trzeba zmienić znak na przeciwny)
3x = 2x - 11 + 6 / - 2x (Przenosimy 2x, również zmieniając znak na przeciwny)
3x - 2x = - 11 + 6 (Z łatwością możemy już sobie obliczyć te wartości i podzielić, jeśli będzie taka konieczność)
x = - 5 (Otrzymaliśmy wynik)
Odpowiedź: Rozwiązaniem tego równania jest liczba - 5.
Mam nadzieję, że pomogłam i jest to zrozumiałe :)