Udowodnij (prove): a^3/b+b^3/c+c^3/a>=ab+bc+ca

[tex]\frac{a^3}{b}+\frac{b^3}{c}+\frac{c^3}{a} \geq ab+bc+ca[/tex]


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

Nierówność nie jest prawdziwa dla wszystkich liczb.

Jeżeli liczba jest ujemna to

przyjmijmy a = -2, b = 1, c = 1

Wtedy:

-8 + 1 - 0,5 ≥ -2 + 1 -2

-7,5 > -3

co oczywiście nie jest prawdą.

Zweryfikujmy dla liczb a,b,c > 0

[tex]\frac{a^3}{b} + \frac{b^3}{c} + \frac{c^3}{a} \geq ab + bc + ca[/tex]

[tex]\frac{a^3 - ab^2}{b} + \frac{b^3 - bc^2}{c} + \frac{c^3 - ca^2}{a} \geq 0[/tex]

[tex]\frac{a(a^2 - b^2)}{b} + \frac{b(b^2 - c^2)}{c} + \frac{c(c^2 - a^2)}{a} \geq 0[/tex]

[tex]a^2c(a^2 - b^2) + b^2a(b^2 - c^2) + c^2b(c^2 - a^2) \geq 0[/tex]

Nie zmniejszając ogólności tej nierówności symetrycznej możemy przyjąć że liczby spełniają nierówność

a ≥ b ≥ c>0

Dla takiego założenia:

[tex]a^2c(a^2 - b^2) + b^2a(b^2 - c^2) + c^2b(c^2 -b^2 +b^2- a^2) \geq 0[/tex]

[tex]a^2c(a^2 - b^2) -c^2b(a^2 -b^2) + b^2a(b^2 - c^2) - c^2b(b^2 - c^2) \geq 0\\[/tex]

[tex](a^2c - c^2b)(a^2 - b^2) + (b^2a - c^2b)(b^2 - c^2) \geq 0[/tex]

[tex]c(a^2 - bc)(a^2-b^2) + b(ab - c^2)(b^2 - c^2) \geq 0[/tex]

Z przyjętego założenia a ≥ b ≥ c > 0 wynika że

[tex]a^2 - bc \geq 0\\a^2 - b^2 \geq 0\\ab - c^2 \geq 0\\b^2 - c^2 \geq 0\\[/tex]

Tak więc suma iloczynów nieujemnych jest nieujemna.

cnd.