Odpowiedź :
Należy udowodnić, że jeśli liczba n przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3, to wyrażenie (n^2)+1 jest podzielne przez 5.
Liczbę n można zdefiniować jako:
n = 5x + 3 ; x ∈ N
Wtedy wyrażenie (n^2)+1 przyjmuje następującą postać:
(n^2)+1 = (5x + 3)^2 + 1 = 25x^2 + 2*5x*3 + 9 + 1 = 25x^2 + 30x + 10
25x^2, 30x oraz 10 są wielokrotnościami cyfry 5, więc wyrażenie (n^2)+1 jest podzielne przez 5.
Liczbę która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3 możemy zapisać jako 5x+3 (liczba podzielna przez 5 to 5x, a skoro ma zostać reszta 3, to piszemy +3)
n = 5x+3
[tex]n^2+1[/tex] ⇒ [tex](5x+3)^2 +1[/tex] ⇒ [tex]25x^2+30x+10[/tex] ⇒ [tex]5(5x^2+6x+2)[/tex]
Dowolna liczba całkowita pomnożona razy 5 jest podzielna przez 5, ckd.