Pd. dam naj.
Zad 1 Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A (-1,-3) i B(2,3) oraz oblicz miejsce zerowe
Zad 2 wyznacz parametr m dla którego punkt A (-4m -1, 5m +3) należy do prostej y = -4x - 5
Zad 3 Dla jakiego parametru m funkcja f(x)= 7-(3m -7)x jest rosnąca
Zad 4 Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y= 0,4x -6 i przechodzącej przez punkt P (-10, 5)
Zad 5 Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y= 5x-7 i przechodzącej przez punkt P (15, -3)
Zad 6 Dla jakiej wartości t proste są do siebie równoległe l: y= 4 – 3t2x k: y =2t x -4
Zad 6 Dla jakiej wartości t proste są do siebie prostopadłe L: y= -12 3x -9 k: y = -16x +4


Odpowiedź :

Odpowiedź:

zad 1

A = ( - 1 , - 3 ) , B = ( 2 , 3 )

xa = - 1 , xb = 2 , ya = - 3 , yb = 3

(xb - xa)(y - ya) = (yb - ya)(x - xa)

(2 + 1)(y + 3) = (3 + 3)(x + 1)

3(y + 3) = 6(x + 1)

3y + 9 = 6x + 6

3y = 6x + 6 - 9

3y = 6x - 3

y = (6/3)x - 3/3

y = 2x - 1  - równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B

a - współczynnik kierunkowy = 2

b - wyraz wolny = - 1

x₀ - miejsce zerowe = - b/a = 1/2

zad 2

y = - 4x - 5  , A = (- 4m - 1) , 5m + 3)

5m + 3 = - 4(- 4m - 1) - 5

5m + 3 = 16m + 4 - 5

5m + 3 = 16m - 1

5m - 16m = - 1 - 3

- 11m = - 4

11m = 4

m = 4/11

zad 3

f(x) = 7 - (3m - 7)x = - (3m - 7)x + 7

a - współczynnik kierunkowy = - (3m - 7)

- (3m - 7) > 0

- 3m + 7 > 0

- 3m > - 7

3m < 7

m < 7/3

m < 2 1/3

m ∈ (- ∞ , 2 1/3 )

zad 4

y = 0,4x - 6

a₁ = 0,4

b₁ = - 6

Warunek równoległości prostych

a₁ = a₂

a₂ = 0,4

Równanie prostej równoległej przechodzącej przez punkt P

y = a₂x +  b₂  , P = ( - 10 , 5 )

y = 0,4x + b₂

5 = 0,4 * (- 10) + b₂

5 = - 4 + b₂

b₂ = 5 + 4 = 9

y = 0,4x + 9

zad 5

y = 5x - 7

a₁ = 5

b₁ = - 7

Warunek prostopadłości prostych

a₁ * a₂ = - 1

a₂ = - 1/a₁ = - 1/5

Prosta prostopadłą przechodząca przez punkt P

y = a₂x + b₂

y = (- 1/5)x + b₂ , P = (15 , - 3)

- 3 = - 1/5 * 15 + b₂

- 3 = - 3 + b₂

b₂ = - 3 + 3 = 0

y = (- 1/5)x  - prosta prostopadła i przechodząca przez punkt P

zad 6

l : y = 4 - 3t²x

k: y = 2tx - 4

a₁ = - 3t²

a₂ = 2t

a₁ = a₂

- 3t² = 2t

- 3t² - 2t = 0

- t(3t + 2) = 0

- t = 0 ∨ 3t + 2 = 0

t = 0 ∨ 3t = - 2

t = 0 ∨ t = - 2/3

zad 7

W treści zadania nie występuje t , więc nie mozna obliczyć pytania