Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
we wszystkich poniższych przykładach zaczynamy od kroku "iksy na lewo, liczby na prawo - gdy przerzucamy, zmieniamy znak na przeciwny"
[1]
x+3x+2x+x=2+4+5+3,
7x=14, :7,
x=2
[2]
3x+2x+x+3x=4+5+6+3,
9x=18, :9,
x=2
[3]
3x+4x+5x=5+2+17,
12x=24, :12
x=2
[4]
4x+3x-x-x+2x=2+8+20+1-3,
7x=28, :7,
x=4
[5]
x-x+x=11-2-3-4
x=2
Odpowiedź:
1.
x - 5 + 3x - 3 = -2x + 2 - x + 4
4x - 8 = -3x + 6
4x + 3x = 6 + 8
7x = 14 /:7
x = 2
2.
3x - 3 + 2x = 4 - x + 5 - 3x + 6
5x - 3 = -4x + 15
5x + 4x = 15 + 3
9x = 18 /:9
x = 2
3.
3x - 2 - 17 + 4x + 5x = 5
12x - 19 = 5
12x = 5 + 19
12x = 24 /:12
x = 2
4.
4x - 20 - 1 + 3x + 3 - x = x + 2 - 2x + 8
6x - 18 = -x + 10
6x + x = 10 + 18
7x = 28 /:7
x = 4
5.
x + 2 - x + 3 + x + 4 = 11
x + 9 = 11
x = 11 - 9 = 2
Szczegółowe wyjaśnienie: