Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 2(x+y) - 5(x+y) + 4(x+y)= 2x + 2y - 5x - 5y + 4x + 4y =
x + y
b) (2x-4)(2x+4)= 2x - 4 * 2x + 4 =
2x - 8x +4 = -6x +4
Szczegółowe wyjaśnienie: nie jestem pewna co do b)
Odpowiedź:
a) (x+y) - 5 (x+y) + 4 (x+y) = x + y -5x - 5y + 4x + 4y = 0
wyjaśnienie:
(x+y) zostawiamy narazie
-5 razy x = -5x
-5 razy y = -5y
4 razy x = 4x
4 razy y = 4y
potem w kolejnym etapie:
x - 5x + 4x = 0
y - 5y + 4y = 0
b) (2x - 4)(2x + 4) = 4 x2 + 8x - 8x - 16 = 4 x2 - 16
wyjaśnienie:
2x razy 2x (bo mnożymy przez siebię liczby w nawiasach) = 2 razy x razy 2 razy x = 4 x2 ( 2 po x znaczy kwadrat)
2x razy 4 = 2 razy x razy 4 = 8x
-4 (bo minus należy do liczby która jest po nim) razy 2x = -4 razy 2 razy x = -8x
-4 razy 4 = -16