Odpowiedź :
Odpowiedź:
8x-x=7x
3x+5x-2x= 6x
-7a-4a+4= -11a-4
4a-7a+a-3a= -5a
9x+3-10x+6x= 5x+3
-4a+5-6a-7+8a= -2a-2
7x+3y-3x+5y-11x= -7x+8y
-5a+8-6b+12a-15+13b= 7a+7b-7
17x-12+4+8y-9x-x+8= 7x+8y+0
-4a+2b-3c+b-7a+9b+8c
4z-5y+3-7z+13y= -3z+8y+3
-7c-2d+4-8c-5d+7= -15c-7d+11
8a-4b+7+3-15a+17b= -7a+13b+10
7x-3y+2z-6z+8x-4y+6z= 15x-7y+2z
-6a+2b-3c-2a+b-c-7a= -15a+3b-4c
mam nadzieję,że pomogłam
Odpowiedź:
1. 8x-x=7x
2. 3x+5x-2x=6x
3. -7a-4a+4= -11a+4
4. 4a-7a+a-3a= -5a
5. 9x+3-10x+6x= 5x+3
6. -4a +5-6a-7+8a= -2a -2
7. 7x +3y - 3x +5y -11x= x+8y
8. -5a +8 -6b + 12a -15 +13b = 7a -7 +7b
9. 17x -12 +4 +8y -9x -x+8= 7x + 8y
10. -4a +2b -3c +b -7a +9b + 8c = -11a +12b +5c
11. 4z-5y+3-7z+13y = -3z +8y +3
12. -7c + 2d +4 -8c -5d + 7= -15c -3d +11
13. 8a - 4b + 7 + 3 -15a + 17b = -7a +13b + 10
14. 7x - 3y + 2z - 6z + 8x - 4y + 6z= 15x -7y +2z
15. -6a + 2b -3c - 2a + b - c - 7a = -15a + 3b - 4c
Szczegółowe wyjaśnienie:
Powyżej masz rozwiązania.Zasada działania jest bardzo prosta.
Jeśli mamy np 2x + x +4
Iksy do siebie dodajemy, bo oba mają te "X"
czyli będzie 3x + 4
Czemu 4 nie dodajemy? Ponieważ jest już ona inną liczbą. Nie posiada obok "X".
Samą literkę,czyli tu " X" traktujemy jako liczbę 1. Dlatego też będziemy w równaniu gdzie jest samo x,je odejmować lub dodawać w zależności od równania.
W redukcji wyrazów, nie chodzi o to by podać wynik,a o to żeby podobne wyrazy sobie uprościć. X do X,Y do y,same liczby do samych liczb. Warto przy Redukcjach umieć dobrze wykonywać równania na liczbach ujemnych i naturalnych, głównie całkowitych ;)