Odpowiedź:
a) Wartość najmniejsza f(-5) = -20 -3 = -23
Wartość największa f(0) = -3
b) Wartość najmniejsza f(-3) = -12 - 3 = -15
Wartość największa f(-1) = -4 - 3 = -7
c) Wartość najmniejsza f(-1) = -7
Wartość największa f(2) = 8 - 3 = 5
Szczegółowe wyjaśnienie:
Skoro funkcja f(x) = 2x + 2x - 3 to f(x) = 4x - 3
Jest to funkcja rosnąca, a więc im większy argument, tym większą wartość przyjmuje
a) Wartość najmniejsza f(-5) = -20 -3 = -23
Wartość największa f(0) = -3
b) Wartość najmniejsza f(-3) = -12 - 3 = -15
Wartość największa f(-1) = -4 - 3 = -7
c) Wartość najmniejsza f(-1) = -7
Wartość największa f(2) = 8 - 3 = 5