Odpowiedź :
Rozwiązanie:
[tex]6x^{2}-13x+6=0\\\Delta=169-4*6*6=25\\x_{1}=\frac{13+5}{12}=\frac{3}{2}\\x_{2}=\frac{13-5}{12}=\frac{2}{3}[/tex]
Odpowiedź:
F(x) = ax^2 +bx +c
mamy tak
a = 6
b = -13
c= 6
liczymy deltę
Wzór na nią to
b^2 - 4•a•c
czyli
∆= (-13)^2 - 4• 6 •6 = 169 - 144= 25
dalej liczymy pierwiastek otrzymanej delty
wynosi ono tu akurat 5
Liczymy miejsca zerowe
X1 = - b + √∆/2• a
czyli X1 = 13+5/12= 18/12 = 9/6=3/2
X2 to to samo lecz zamiast plusa jest minus
czyli X2 = 13-5/12= 8/12= 4/6=2/3