Odpowiedź :
Odpowiedź:
x - 2y = 6
2x + 2y = 3
Doprowadzamy równania do postaci kierunkowej prostej
x - 2y = 6
- 2y = - x + 6
2y = x - 6
y = (1/2)x - 6/2 = (1/2)x - 3
a - współczynnik kierunkowy = 1/2
b - wyraz wolny = - 3
x₀ - punkt przecięcia prostej z osia OX = - b/a = 3 : 1/2 = 3 * 2 = 6
y₀ - punkt przecięcia prostej z osią OY = b = - 3
W układzie współrzędnych na osi OX zaznaczamy punkt 6 , a na osi OY zaznaczamy punkt (- 3) . Przez te punkty prowadzimy prostą , która jest obrazem graficznym równania y = (1/2)x - 3
2x +2y = 3
2y = - 2x + 3
y = (- 2/2)x + 3/2 = - x + 1,5
a = - 1
b = 1,5
x₀ = - b/a = - 1,5 : (- 1) = 1,5
y₀ = b = 1,5
W układzie współrzędnych na osi OX zaznaczamy punkt 1,5 , a na osi OY zaznaczamy punkt 1,5 . Przez te punkty prowadzimy prostą , która jest obrazem graficznym równania y = - x + 1,5
Współrzędne punktu przecięcia prostych są rozwiązaniem równania
wykres w załączniku