uporządkowanego równania kwadratowego ax² + bx + c = 0, wartości współczynników a, b i c oraz wartości wyznacznika Δ i jego pierwiastka kwadratowego √Δ.

2x – x(x + 3) = (x – 1)² – 2​


Odpowiedź :

Odpowiedź:

2x – x(x + 3) = (x – 1)² – 2​

2x-x²-3x=x²-2x+1-2

-x²-x²-x+2x+1=0

-2x²+x+1=0

a=-2, b=1,c=1

Δ=b²-4ac

Δ=1+8=9

√Δ=3

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

2x – x(x + 3) = (x – 1)² – 2

2x-x²-3x=x²-2x+1-2

2x-x²-3x-x²+2x-1+2=0

-2x²+x+1=0

a= -2

b=1

c=1

∆= b²- 4ac

∆= 1² - 4•(-2)•1

∆=1+8 =9

√∆= 3

x1= -1+3/(-4)

x1=2/(-4)

x1= -½

x2= -1-3/ (-4)

x2= -4/(-4)

x2= 1