Zredukuj wyrazy podobne.Proszę pomóżcie.
a) 2y - 6y + 4x - 2x =
b) 2x + 3 - 6x - 10 =
c) - x + 2x + ( - 6 ) + x - 4 =
d) 2ab - 6 - ab - ( - 3 ) =
e) 3xdo potęgi 2 - 2y do potęgi 2 - 6x do potęgi 2 - 2y do potęgi 2 =
f) 3,5b - 2,4c - 0,6c - 0,5b =
g) 3x do potęgi 2 - 2x + 1 + x - 4x do potęgi 2 - 2 =
h) 2m do potęgi 2 + 3mn - n + mn + 3n - m do potęgi2 =


Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) 2y - 6y + 4x - 2x = -4y+2x

b) 2x + 3 - 6x - 10 = -4x-7

c) - x + 2x + ( - 6 ) + x - 4 = 2x-10

d) 2ab - 6 - ab - ( - 3 ) = 1ab-3

e) 3xdo potęgi 2 - 2y do potęgi 2 - 6x do potęgi 2 - 2y do potęgi 2 =

-3x^2-4y^2

f) 3,5b - 2,4c - 0,6c - 0,5b = 3b-1,8c

g)  3x do potęgi 2 - 2x + 1 + x - 4x do potęgi 2 - 2 = -1x^2-x-1

h) 2m do potęgi 2 + 3mn - n + mn + 3n - m do potęgi2 =1 m^2+4mn+2n

Szczegółowe wyjaśnienie:

Nie jestem do końca pewny potęg w e), sorry jak się pomyliłem

Odpowiedź:

a) 2y-6y+4x-2x= -4y+2x

b) 2x+3-6x-10= -4x-7

c) -x+2x+(-6)+x-4= 2x-6-4= 2x-10

d) 2ab-6-ab-(-3)= ab-6+3= ab-3

e) 3x²-2y²-6x²-2y²= -3x²-4y²

f) 3,5b-2,4c-0,6c-0,5b= 3b-3c

g) 3x²-2x+1+x-4x²-2= -x²-x-1

h) 2m²+3mn-n+mn+3n-m²= m²+4mn+2n

liczę na naj