BŁAGAM DAJE NAJ POTRZEBUJE NA TERAZ BO WSTAWIAM TO ZADANIE JUŻ 4 raz na brainly

Oblicz wartość wyrażenia [tex](5^{\sqrt{3} )^{\sqrt{3}} } * 5^{3} * 5^{-4}[/tex]
b) [tex]\frac{6^{\sqrt{3} } * 2^{\sqrt{-3} } }{3^{\sqrt{3} } * 2^{5} }[/tex]


Odpowiedź :

Odpowiedź:

Jeśli mamy jedna liczbę, to potęgi mają swoje wzory czyli :

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex]a {}^{m} \times a {}^{n} = a {}^{m + n} [/tex]

Itp.

Zobacz obrazek Zuziazak

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex](5^{\sqrt{3} )^{ \sqrt{3} } } }*5^{3} *5^{-4} =5^{\sqrt{3} *\sqrt{3} } *5^{3+(-4)} =5^{3} *5^{-1} =5^{3+(-1)} =5^{2}=25 \\[/tex]

[tex]\frac{6^{\sqrt{3} }*2^{-\sqrt{3} } }{3^{\sqrt{3}} *2^{5} } =\frac{6^{\sqrt{3} }*\frac{1}{2} ^{\sqrt{3} } }{3^{\sqrt{3}} *2^{5} }=\frac{(6*\frac{1}{2} )^{\sqrt{3} } }{3^{\sqrt{3}} *2^{5}} =\frac{3^{\sqrt{3}}}{3^{\sqrt{3}}*2^{5}} =\frac{1}{2^{5}} =\frac{1}{32}[/tex]

:)