potrzebuję na jutro szybko
![Potrzebuję Na Jutro Szybko class=](https://pl-static.z-dn.net/files/d57/9ee5129d09a957536a0f99d7db23e441.jpg)
Odpowiedź:
a) (a+b)-(2a-b)-(a-2b)=a+b-2a+b-a+2b=-2a+4b
b) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x=x-y+1
c) -(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=-kx-ny-3kx-2ny+5kx-3ny=kx-6ny
d) (2ab+a+3)-(3ab-a+3)=2ab+a+3-3ab+a-3=-ab+2a
e) (4x²-3x)-(x+0,1x²)-(x²-0,1x)=4x²-3x-x-0,1x²-x²+0,1x=2,9x²-3,9x
Szczegółowe wyjaśnienie:
licze na naj i że zrozumiesz :D
Odpowiedź:
1.(a+b)-(2a+b)-(a-2b)=(a-2a-a)=0-(b-b-2b)=0
2.(3x-y+1)-(x+y)-(y+x)=(3x+(-x)+x)=3x+(-y+y-y)=0+1=3x+1.
3.-(kx+ny)-(3kx+2ny)+(5kx-3ny)=(-kx-3kx+5kx)=-4kx+5kx=1kx+(ny=2ny-3ny)=0=1kx
4.(2ab+a+3)-(3ab-a+3)=(2ab+(-3ab))=-1ab(a+(-a))=0+(3+3)=9=1ab+9.
5.(4x do potęgi 2-3x)-(x+0,1x do potęgi 2)-(x do potęgi 2-0,1x)=(4x do potęgi 2+0,1x do potęgi 2-x do potęgi 2=4 x do potęgi 2+0,1x do potęgi 2=4,1x do potęgi 2-x do potęgi 2=3,1 x do potęgi 2+3x-x-0,1x=3x-x=2x-0,1x=1,9 x =1,9x - 4,1x do potęgi 2.
Szczegółowe wyjaśnienie:
W punkcie pierwszym przypominam że literę traktujemy jako 1.można powiedzieć że obok możemy zapisać (1-2-1)=0