W tym zadania trzeba wykorzystać twierdzenie pitagorasa, czyli według wzoru, że przyprostokątna do kwadratu + przyprostokątna do kwadratu jest równa przeciwprostokątnej do kwadratu, czyli: a²+b²=c²
a) długości przyprostokątnych: 2cm i 1 cm
2²+1² = c²
4+1 = c²
c² = 5
c = √5 cm
b) długości przyprostokątnych: 2cm i 1,5 cm
2²+(1,5)² = c²
4+2,25=c²
c²= 6,25
c=√6,25
c= 2,5 cm
c) długości przyprostokątnych: 3,5cm i 0,5 cm
(3,5)²+(0,5)² = c²
12,25+0,25=c²
c² = 12,5
c = √12,5 cm
Pozdrawiam i liczę na naj :)