Odpowiedź:
Zad 1
5x-(2x-y)= 5x - 2x + y= 3x + y
4c+2(-5+8c-3a)= 4c - 10 + 16c - 6a= 20c - 6a - 10
a+b+c-(a-b-c)= a + b + c - a + b + c= 2b + 2c
x+2y-(3x+2)+(x-5y)= x + 2y - 3x - 2 + x - 5y= -x - 3y - 2
3(x+2y)= 3x + 6y
2(a+b)= 2a + 2b
Zad 2
suma liczb a i 10----- 10 + a
iloraz liczb a i c------ a/c
iloczyn sumy liczb a i m przez ich różnicę------- ( (a + m)(a + m) )/ (a-m)
sześcian różnicy liczb d i m-------- (d-m) do trzeciej
iloczyn liczby 3 przez sumę liczb x i z---------3( x+ z)
zad 3
a+b+ab dla a=2 i b=3
2 + 3 + (2*3)= 5 + 6= 11
a-b-ab dla a= -2 i b= -3
-2 -(-3) - (-2 * (-3) )= -2 + 3 - 6= -5
a2 +ab -b2 dla a= -2 i b= ½
(-2)2 + (-2) * 1/2 - (1/2)2= 4 - 1 - 0,25= 2,75
Zad 4
(3x+2)+(5x+3)= 3x + 2 + 5x + 3= 8x + 5
(-3x+4b) + (-2b+3x+2)= - 3x + 4b - 2b + 3x + 2= 2b + 2
(25x2 + 6z-y) + (-8z +20x2 + y)= 25x2 + 6z - y - 8z + 20x2 + y= 45x2 - 2z
zad 5
5(a-1)= 5(0 - 1)= -1
zad 6
5-3x= 5 - (3 * 10)= 5 - 30= -25
zad 7
Wybacz, ale tego nie wiem
Miłego dnia :)
Szczegółowe wyjaśnienie: