Odpowiedź :
Odpowiedź:
a)
[tex]2\frac{10}{15}-\frac{1}{3}=2\frac{2}{3}-\frac{1}{3}=2\frac{1}{3}[/tex]
b)
[tex]8\frac{8}{12}-6\frac{3}{5}=8\frac{2}{3}-6\frac{3}{5}=8\frac{10}{15}-6\frac{9}{15}=2\frac{1}{15}[/tex]
c)
[tex]7\frac{6}{18}-3\frac{8}{12}=7\frac{1}{3}-3\frac{2}{3}=6\frac{4}{3}-3\frac{2}{3}=3\frac{2}{3}[/tex]
d)
[tex]9\frac{1}{6}-6\frac{7}{21}=9\frac{1}{6}-6\frac{1}{3}=9\frac{1}{6}-6\frac{2}{6}=8\frac{7}{6}-6\frac{2}{6}=2\frac{5}{6}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
w a)
2 10/15 skracam przez 5 co daje 10:5=2 i 15:5=3⇒2/3
w b)
8 8/12 skracam 8 i 12 przez 4 co daje 8:4-2 i 12:4=3⇒2/3
sprowadzam do wspólnego mianownika 3 i 5 to 15
w c)
7 6/18 skracam 6 i 18 przez co daje 6:6=1 i 18:6=3⇒1/3
3 8/12 skracam 8 i 12 przez 4 co daje 8:4=2 i 12:4=3⇒2/3
w d)
7/21 skracam 7 i 21 przez 7 co daje 7:7=1 i 21:7=3⇒1/3
sprowadzam do wspólnego mianownika 6 i 3 to 6