Obliczyć pochodną:
[tex]y=5\sqrt{x} +4\sqrt[3]{x} -9\\\\y = (3x+7)^{3}[/tex]


Odpowiedź :

Rozwiązanie:

Podczas rozwiązywania tych przykładów będziemy korzystać z podstawowych własności obliczania pochodnych, w tym z pochodnej funkcji złożonej.

1) [tex]y=5\sqrt{x} +4\sqrt[3]{x} -9[/tex]

[tex]y'=5*\frac{1}{2\sqrt{x} } +4*\frac{1}{3} *\frac{1}{\sqrt[3]{x^{2} } } =\frac{5}{2\sqrt{x} }+\frac{4}{3\sqrt[3]{x^{2} } }[/tex]

2) [tex]y=(3x+7)^{3}[/tex]

[tex]y'=3(3x+7)^{2} *3=9(3x+7)^{2}[/tex]

Viz Inne Pytanie