Podaj wzór funkcji g(x) otrzymanej w wyniku przesunięcia funkcji f(x)
a) f(x) = -x 2 o 7 jednostek w górę g(x) = ……..
b) f(x) = 8x 2 o 5 jednostek w prawo g(x) = …….
c) f(x) = 3x 2 o 2 jednostki w dół i 4 w prawo g(x) = …….
d) f(x) = -6x 2 o 1 jednostkę w lewo i 10 w dół g(x) = …….


Odpowiedź :

a)

f(x) = -x²

g(x) = -x² + 7

b)

f(x) = 8x²

g(x) = 8(x - 5)² = 8(x² - 10x - 25)

g(x) = 8x² - 80x - 200

c)

f(x) = 3x²

g(x) = 3(x - 4)² - 2 = 3(x² - 8x + 16) - 2 = 3x² - 24x + 48 - 2

g(x) = 3x² - 24x + 46

d)

f(x) = -6x²

g(x) = -6(x + 1)² - 10 = -6(x² + 2x + 1) - 10 = -6x² - 12x - 6 - 10

g(x) = -6x² - 12x - 16