Odpowiedź :
zad 5 w załączniku wysyłam zad 6 można zrobić na podstawie zadania 5
5. P z= pierwiastek z danej liczby
P 3= pierwiastek sześcienny
A) P z 2* P z 72= P z 144= 12
B) P z 63: P z 7= P z 9= 3
C) P 3 z 4 * P 3 z -54= P 3 z -216= -6
D) P z 9+ P z 16= P z 25= 5
E) P 3 z 1250: P 3 z 10= P 3 z 125= 5
F)P z 169 - P z 144= P z 25= 5
6 zad.
A) P z 17* P z 17= 17
B) wynik to 11
C) wynik to 7
D) wynik to 30
E) wynik to 5
F) wynik to 41
7 zadanie
A) P z 20= P z 4*5= P z 2 do kwadratu* 5 = 2 P z 5
B) nie da się prościej
C) nie da się prościej
D) P z 13 + 2 P z 13= (1+2)* P z 13= 3 P z 13
E) 5 P z 13- P z 13= (5-1)* P z 13= 4 P z 13
F) P z 11+ P z 25= P z 11 + P z 5 do kwadratu = 5+ P z 11
Mam nadzieje ze pomogłam i liczę na naj :)
P 3= pierwiastek sześcienny
A) P z 2* P z 72= P z 144= 12
B) P z 63: P z 7= P z 9= 3
C) P 3 z 4 * P 3 z -54= P 3 z -216= -6
D) P z 9+ P z 16= P z 25= 5
E) P 3 z 1250: P 3 z 10= P 3 z 125= 5
F)P z 169 - P z 144= P z 25= 5
6 zad.
A) P z 17* P z 17= 17
B) wynik to 11
C) wynik to 7
D) wynik to 30
E) wynik to 5
F) wynik to 41
7 zadanie
A) P z 20= P z 4*5= P z 2 do kwadratu* 5 = 2 P z 5
B) nie da się prościej
C) nie da się prościej
D) P z 13 + 2 P z 13= (1+2)* P z 13= 3 P z 13
E) 5 P z 13- P z 13= (5-1)* P z 13= 4 P z 13
F) P z 11+ P z 25= P z 11 + P z 5 do kwadratu = 5+ P z 11
Mam nadzieje ze pomogłam i liczę na naj :)