Potrzebuje jak najszybciej! Daje naj!! Do wszystkich są potrzebne obliczenia/działania!
1.Po zapisaniu wyrażenia 10a − 13a +c− 2a - 4c w najprostszej postaci otrzymamy:
a)-5a-5c
b)a-5c
c)-5a-3c
d)a-3c

2.Dla x = −1 wyrażenie −6(3x + 8)
a)66
b)-30
c)-66
d)30

3.Po zapisaniu wyrażenia x − 2y +2(x − y) w najprostszej postaci otrzymamy:
a)2x
b)3x-4y
c)2x-4y
d)3x
5.Wartość wyrażenia (2x − 1)(2x + 1) dla x = −5 wynosi:
a)110
b)99
c)-99
d)-110
6.Po przekształceniu iloczynu (5x − 2)(2-y) na sumę algebraiczną otrzymamy wyrażenie postaci:
a)5xy - 10x + 4
b)5xy +10x −2y + 4
c)10x - 5xy - 4 - 2y
d)10x - 5xy - 4 +2y
7.Po uproszczeniu wyrażenia (6x − 7) − (x+5) otrzymamy:
a)7x-2
b)7x-12
c)5x-12
d)5x-2
8.Po zapisaniu wyrażenia 2(a − 2b) + 3(a − b) w najprostszej postaci otrzymamy:
a)5a-7b
b)5a
c)5a-3b
d)3a-7b
9.Wartość wyrażenia 4x-2y dla x=0,4 i y=-0,5 wynosi:
a)2,6
b)0,6
c)-0,8
d)-2,6
10.Jarek zapisał wzór x + 10(x + 7) + 100(x + 5), według którego chce tworzyć liczby trzycyfrowe. Jaką liczbę otrzymał dla x = 3?
a)803
b)813
d)903
c)993


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1.

-5a-3c

2.

−6(3x+ 8) = -18x-48= -18*-1-48= 18-48=30

3.

x − 2y +2(x − y)=x-2y+2x-2y=x-4y

4.

(2x − 1)(2x + 1)=2*-5-1*2*-5+1= -10-1*-10+1=-11*-9=99

5.

nie wiem

6.

(6x − 7) − (x+5)=6x-7-x-5=5x-12

7.

2(a − 2b) + 3(a − b) =2a-4b+3a-3b=5a-7b

9.

4x-2y=4*0,4-2*-0.5=0.16+0.10=0.26=2.6

10.

x + 10(x + 7) + 100(x + 5)= x+10x+70+100x+500=111x+570=111*3+570=333+570=903