Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]a)\ \ -3xy-(2x-y+2xy)=-3xy-2x+y-2xy=-5xy-2x+y\\\\\\b)\ \ 4ab+(2a-3ab)=4ab+2a-3ab=ab+2a\\\\\\c)\ \ -(3p-r)-2r=-3p+r-2r=-3p-r\\\\\\d)\ \ -st-(-2t+s)=-st+2t-s\\\\\\e)\ \ 4-(m+5-n)=4-m-5+n=-m+n-1\\\\\\f)\ \ 4g-(-2h+g-3)=4g+2h-g+3=3g+2h+3[/tex]
a) - 3xy - (2x - y + 2xy) = - 3xy - 2x + y - 2xy = -5xy - 2x + y
b) 4ab + (2a - 3ab) = 4ab + 2a - 3ab = 1ab / ab + 2a
(1ab i ab to jest to samo)
c) -(3p - r) - 2r = -3p + r - 2r = -3p - r / 1r
(1r to to samo co r)
d) -st - (-2t + s) = -st + 2t - s
e) 4 - (m + 5 - n) = 4 - m - 5 + n = -1 - m + n
f) 4g - (- 2h + g - 3) = 4g + 2h - g + 3 = 3g + 2h + 3
Pamiętaj, że gdy jest minus przed nawiasem " - ( ... " to trzeba zamienić wszystkie znaki (w nawiasie) na przeciwne. Przykład:
- ( 6 + 3 ) = -6 - 3
A gdy znaku nie ma lub jest nim plus, to wszystko zostaje tak jak było. Przykład:
( 4 - 5b ) = 4 - 5b
Mam nadzieję, że pomogłam :)