1. Wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
a) 13x – 2y + 7 – 9x + y – 4 + x – 3 =5x-y5*(0,2)+1=2
b) 0,5a + b - 7 + 3,05a – b – 9 – b + 16 =

2. Usuń nawiasy w wyrażeniu i zapisz go w najprostszej postaci:
a) ( 2x – 3y) + ( 2y – 3x) – (x – y) =
b) – ( 2a + 4b) – ( 3 – b) + ( 2b – 5) =

DAJE NAJ PLSS!! POTRZEBUJĘ SZYBKO ODPOWIEDZI!!!


Odpowiedź :

Odpowiedź:

1. Wykonaj redukcję wyrazów podobnych:

a)

13x – 2y + 7 – 9x + y – 4 + x – 3 = 14x - 9x - y + 7 - 7 = 5x - y

5x - y^5 * (0,2) + 1 - (?) 2  = 5x - 0,2y^5 - 1

b)

0,5a + b - 7 + 3,05a – b – 9 – b + 16 =  3,55a - b - 16 + 16 = 3,55a - b

2.

Usuń nawiasy w wyrażeniu i zapisz go w najprostszej postaci:

a)

( 2x – 3y) + ( 2y – 3x) – (x – y) =  2x - 3y + 2y - 3x - x + y = -2x

b)

– ( 2a + 4b) – ( 3 – b) + ( 2b – 5) = -2a - 4b - 3 + b + 2b = 5 = -2a - b - 3

Szczegółowe wyjaśnienie: