Przyjmijmy, że a=
[tex] log_{3} \frac{1}{8} [/tex]
b=
[tex] - log_{3}4[/tex]
c=-2.

Wówczas spełnione są zależności

A.
[tex] a < b < c [/tex]
B.
[tex]c < a < b[/tex]
C.
[tex]b < c < a[/tex]
D.
[tex]b < a < c[/tex]
Proszę o rozwiązanie z wytłumaczeniem.


Odpowiedź :

[tex]a = log_3 \ \frac{1}{8} \\\\ b = - log_3 \ 4 = log_3 \ 4^{-1}= log_3 \ \frac{1}{4} \\\\ c = - 2 = - 2 \cdot log_3 \ 3 = log_3 \ 3^{-2} = log_3 \ \frac{1}{3^2} = log_3 \ \frac{1}{9}[/tex]

Funkcja logarytmiczna [tex]y = log_a \ x[/tex] dla a > 1 jest rosnąca, czyli wraz ze wzrostem argumentów rosną także wartości funkcji.

Podstawą podanych logarytmów jest liczba 3, czyli funkcja logarytmiczna jest rosnąca, zatem wraz ze wzrostem argumentów ¹/₉ < ¹/₈ < ¹/₄ rosną odpowiadające tym argumentom wartości funkcji: c < a < b

Odp. B