Odpowiedź:
[tex]\left \{ {{5a-4b=7} \atop {3a+7(a-b)=2}} \right.[/tex]
[tex]\left \{ {{5a-4b=7} \atop {3a+7a-7b=2}} \right.[/tex]
[tex]\left \{ {{5a-4b=7} \atop {10a-7b=2}} \right.[/tex]
Mnożymy pierwsze równanie *2 by uzyskać w obu równaniach 10a
[tex]\left \{ {{10a-8b=14} \atop {10a-7b=2}} \right.[/tex]
Odejmujemy między siebie te działania
[tex]-b=12 \\b=-12[/tex]
Podstawiamy b do któregokolwiek z równań, ja podstawię do pierwszego.
[tex]10a-8(-12)=14\\10a+96 = 14\\10a=-82\\a=-8,2[/tex]
W takim razie suma a+b = [tex]-8,2 -12 = -20,2[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie: