Odpowiedź :
zadanie 1
[tex]f(x) = {x}^{2} + 4x - 5 [/tex]
Współrzędne wierzchołka: W(p,q) czyli W(-2;-9)
[tex]p = - \frac{b}{2a} = - \frac{4}{2} = - 2 \\ Δ = {b}^{2} - 4ac = {4}^{2} - 4 \times 1 \times ( - 5) = 16 + 20 = 36 \\ q = - \frac{Δ}{4a} = - \frac{36}{4} = - 9[/tex]
Miejsca zerowe:
[tex]Δ = 36 \\ \sqrt{Δ} = 6 \\ x_{1} = \frac{ - b - \sqrt{Δ} }{2a} = \frac{ - 4 - 6}{2} = - 5 \\ x_{2} = \frac{ - b + \sqrt{Δ} }{2a} = \frac{ - 4 + 6}{2} = 1[/tex]
Monotniczność: musisz przy -2 dać nawiasy domknięte
- funkcja malejąca w [tex]x∈( - \infty ; - 2)[/tex]
- funckja rosnąca w [tex]x∈( - 2; \infty )[/tex]
Wartości ujemne:
[tex]x∈( - 5;1)[/tex]
Wartości nieujemne: przy -5 i 1 nawiasy domknięte
[tex]x∈( - \infty ; - 5)∪(1; \infty )[/tex]
Równanie osi symetrii:
[tex]q = - 9[/tex]
Punkt wspólny z parabolą prostej y
[tex]a = - 9[/tex]
zadanie 2
Brak pełnego polecenie - nie został podany przedział.
zadanie 3
No to jest funkcja z zadania pierwszego, bo dokladnie takie liczby powychodziły, a więc:
[tex]f(x) = {x}^{2} + 4x - 5 [/tex]
zadanie 4
postać iloczynowa funkcji:
[tex]f(x) = a(x - x_{1})(x - x_{2}) \\ f(x) = a(x + 1)(x - 5) \\ 1 = a(6 + 1)(6 - 5) \\ 1 = a(7 \times 1) \\ 7a = 1 \\ a = \frac{1}{7} \\ f(x) = \frac{1}{7} (x + 1)(x - 5)[/tex]