Odpowiedź :
1) Układamy 2 równania
Vrzeki+Vstatku=s/t1
Vstatku-Vrzeki=s/t2
musimy policzyć t1+t2
Tak więc
Wyliczamy t1 i t2 z równań
t1=s/(Vs+Vrz)
t2=s/(Vs-Vrz)
Podstawmy i mamy że czas całkowity jest równy 4 godziny
2) jest źle przepisana treść. Nie robię, nie chcę ryzykować :)
3) P=W/t
W=F*s
F=a*m
a=v/t
wszystko po kolei do siebie podstawiamy :)
Otrzymujemy
P=v*s*m/t²
4) Ek=Ep
Tak więc Ek w tym wypadku jest równe mgh
Ek=mgh
Wyliczamy h
h=Ek/mg
5) a=v/t
auto rusza z miejsca więc v0 jest równe 0.
Jest to ruch przyspieszony więc drogę policzymy ze wzrou s=at²/2
podstawiamy pod a, v/t, stąd mamy s=vt/2
6) KORZYSTAM ze wzorów a=v/t oraz s=at²/2
podstawiam odpowiednio,żeby otrzymać wzór na v
z pierwszego mam v=at
z drugiego a=2s/t²
czyli v=2s/t
7) wzór s=vt-at²/2
a=v/t
oraz v=s/t
podstawiam pod pierwsze równanie t=v/a
Otrzymałem
s=v²/a-v²/2a
s=v²/2a
Czas możemy policzyć, podstawiając odpowiednio wyliczone wartości do wzoru a=v/t Czyli t=v/a
8)a=Δv/t
a=F/m
z dwóch powyższych równań wyliczam Δv
czyli Δv=F*t/m
9)a=F/m
s=at²/2
z drugiego wyliczam a i podstawiam do pierwszego równania, czyli
2s/t²=F/m
Wyliczam s
s=Ft²/2m
Vrzeki+Vstatku=s/t1
Vstatku-Vrzeki=s/t2
musimy policzyć t1+t2
Tak więc
Wyliczamy t1 i t2 z równań
t1=s/(Vs+Vrz)
t2=s/(Vs-Vrz)
Podstawmy i mamy że czas całkowity jest równy 4 godziny
2) jest źle przepisana treść. Nie robię, nie chcę ryzykować :)
3) P=W/t
W=F*s
F=a*m
a=v/t
wszystko po kolei do siebie podstawiamy :)
Otrzymujemy
P=v*s*m/t²
4) Ek=Ep
Tak więc Ek w tym wypadku jest równe mgh
Ek=mgh
Wyliczamy h
h=Ek/mg
5) a=v/t
auto rusza z miejsca więc v0 jest równe 0.
Jest to ruch przyspieszony więc drogę policzymy ze wzrou s=at²/2
podstawiamy pod a, v/t, stąd mamy s=vt/2
6) KORZYSTAM ze wzorów a=v/t oraz s=at²/2
podstawiam odpowiednio,żeby otrzymać wzór na v
z pierwszego mam v=at
z drugiego a=2s/t²
czyli v=2s/t
7) wzór s=vt-at²/2
a=v/t
oraz v=s/t
podstawiam pod pierwsze równanie t=v/a
Otrzymałem
s=v²/a-v²/2a
s=v²/2a
Czas możemy policzyć, podstawiając odpowiednio wyliczone wartości do wzoru a=v/t Czyli t=v/a
8)a=Δv/t
a=F/m
z dwóch powyższych równań wyliczam Δv
czyli Δv=F*t/m
9)a=F/m
s=at²/2
z drugiego wyliczam a i podstawiam do pierwszego równania, czyli
2s/t²=F/m
Wyliczam s
s=Ft²/2m