0,3a-0,4b = 31,5
0,4a+3b = 81
-0,4b=31,5-0,3a
0,4a+3b=81
b=-78,75+0,75a
0,4a+3b=81
b=-78,75+0,75a
0,4a+3*(-78,75+0,75a)=81
b=-78,75+0,75a
0,4a-236,25+2,25a=81
b=-78,75+0,75a
2,65a=317,25 /:2,65
b=-78,75+0,75a
a=119,72
b=-78,75+0,75*119,72
a=119,72
b=-78,75+89,79
a=119,72
b=11,04
a=119,72
___________________
0,3a-0,4b = 31,5
0,4a = 81- 3b /:0,4
0,3a-0,4b = 31,5
a = 202,5 - 7,5b
0,3*(202,5-7,5b)-0,4b = 31,5
a = 202,5 -7,5b
60,75-2,25b-0,4b = 31,5
a=202,5-7,5b
-2,65b = -29,25 /:(-2,65)
a=202,5-7,5b
b= 11,05
a=202,5 - 7,5*11,05
b=11,05
a=202,5 - 82,875
b=11,05
a = 119,625
Coś tu jest nie tak, bo liczyłam dwoma sposobami i wyszło prawie jednakowo (różnica 1/100) a musiałam zaokrąglać aby cokolwiek wyszło