Odpowiedź :
1).
-4x(9x-3)+(6x-1)²
-36x²+12x+36x²-1= 12x - 1
dla x=-3
12×(-3)-1= -37
2).
(2y+1)²-(3-y)²-3y²
4y²+1-9+y²-3y²= 3y²-3y²-8= -8
-nie trzeba podstawiać bo tu się "y" uprościły i ch nie ma więc nie ma pod co podstawiać (chyba, że gdzieś zrobiłam błąd w liczeniu, ale nie sądzę. ; ] pozdrawiam ; *
-4x(9x-3)+(6x-1)²
-36x²+12x+36x²-1= 12x - 1
dla x=-3
12×(-3)-1= -37
2).
(2y+1)²-(3-y)²-3y²
4y²+1-9+y²-3y²= 3y²-3y²-8= -8
-nie trzeba podstawiać bo tu się "y" uprościły i ch nie ma więc nie ma pod co podstawiać (chyba, że gdzieś zrobiłam błąd w liczeniu, ale nie sądzę. ; ] pozdrawiam ; *
1 rozwiązanie
-4x(9x-3)+(6x-1)² dla x=-3
-36x+12x+36x²-1
-36×3+12×3+36×9-1
-108+36+324-1
-x=395/×-1
x=-395
-4x(9x-3)+(6x-1)² dla x=-3
-36x+12x+36x²-1
-36×3+12×3+36×9-1
-108+36+324-1
-x=395/×-1
x=-395