Odpowiedź :
Całkowita energia mechaniczna układu fizycznego jest sumą energii potencjalnej i kinetycznej jego składników.
E mech = Ep + Ek
Energię potencjalną można obliczyć, znajdując pracę jaką należy wykonać po odpowiedniej drodze aby przeciwstawić się działającej na ciało sile W =F*x, i tak np:
Energia potencjalna grawitacji (nisko nad poziomem ziemi)
Ep = m * g * h (przeciwstawiamy się ciężarowi Q=mg podnosząc ciało ruchem jednostajnym na wysokość h)
Energia potencjalna sprężystości Ep = kx^2 / 2 (przeciwstawiamy się sile sprężystości Fs = -kx, siła zależy w tym wypadku od położenia i zmienia się wraz z nim liniowo, dlatego liczymy calke z Fs po zmiennej x (lub jak kto woli pole pod wykresem Fs(x) = pole trójkąta o bokach kx i x))
Energia potencjalna oddziaływania ładunków Q1 i Q2 w odleglosci r:
Ep = -kQ1Q2/r gdzie siła elektrostatyczna = -kQ1Q2/r^2
itd, itd....
Energia kinetyczna
Ek = m * v^2 / 2 (równa pracy jaką wykonuje siła rozpędzająca ciało do prędkości v. Siła F=dp/dt=mdv/dt (równa zmianie pędu ciała w czasie, calkujac mdv/dt po dx=vdt mamy calka(mv po dv)=mv^2/2, lub jak kto woli pole trojkata pod wykresem p(v))
Przemiany:
1) Ciało spada swobodnie z wysokości h uderzając w ziemię z prędkością v = całkowita przemiana energii potencjalnej w kinetyczną mgh->mv^2/2
2) Ciało rzucone pionowo w górę z prędkością v wzbija się na wysokość h - proces odwrotny - całkowita zamiana energii kinetycznej na potencjalną mv^2/2->mgh
3) zwolnienie sprężyny o stałej sprężystości k - różnica długości sprężyny x, rozpędzi koniec tej sprężyny do prędkości v kx^2/2->mv^2/2
4) sprężyna o stałej k wychamowuje ciało o prędkości v odkształcając się o x: mv^2/2->kx^2/2
itd, itd...
E mech = Ep + Ek
Energię potencjalną można obliczyć, znajdując pracę jaką należy wykonać po odpowiedniej drodze aby przeciwstawić się działającej na ciało sile W =F*x, i tak np:
Energia potencjalna grawitacji (nisko nad poziomem ziemi)
Ep = m * g * h (przeciwstawiamy się ciężarowi Q=mg podnosząc ciało ruchem jednostajnym na wysokość h)
Energia potencjalna sprężystości Ep = kx^2 / 2 (przeciwstawiamy się sile sprężystości Fs = -kx, siła zależy w tym wypadku od położenia i zmienia się wraz z nim liniowo, dlatego liczymy calke z Fs po zmiennej x (lub jak kto woli pole pod wykresem Fs(x) = pole trójkąta o bokach kx i x))
Energia potencjalna oddziaływania ładunków Q1 i Q2 w odleglosci r:
Ep = -kQ1Q2/r gdzie siła elektrostatyczna = -kQ1Q2/r^2
itd, itd....
Energia kinetyczna
Ek = m * v^2 / 2 (równa pracy jaką wykonuje siła rozpędzająca ciało do prędkości v. Siła F=dp/dt=mdv/dt (równa zmianie pędu ciała w czasie, calkujac mdv/dt po dx=vdt mamy calka(mv po dv)=mv^2/2, lub jak kto woli pole trojkata pod wykresem p(v))
Przemiany:
1) Ciało spada swobodnie z wysokości h uderzając w ziemię z prędkością v = całkowita przemiana energii potencjalnej w kinetyczną mgh->mv^2/2
2) Ciało rzucone pionowo w górę z prędkością v wzbija się na wysokość h - proces odwrotny - całkowita zamiana energii kinetycznej na potencjalną mv^2/2->mgh
3) zwolnienie sprężyny o stałej sprężystości k - różnica długości sprężyny x, rozpędzi koniec tej sprężyny do prędkości v kx^2/2->mv^2/2
4) sprężyna o stałej k wychamowuje ciało o prędkości v odkształcając się o x: mv^2/2->kx^2/2
itd, itd...