Odpowiedź :
x-1/2x-1=y
y-1/2y-1=z
z-1/2z-3=0
1/2z=3
z=6
y-1/2y-1=z
1/2y=7
y=14
x-1/2x-1=y
1/2x=15
x=30
Odp. Było 30 jabłek w koszyku.
y-1/2y-1=z
z-1/2z-3=0
1/2z=3
z=6
y-1/2y-1=z
1/2y=7
y=14
x-1/2x-1=y
1/2x=15
x=30
Odp. Było 30 jabłek w koszyku.
x - ilość wszystkich jabłek
½x + 1 -Tomek
(½x + 1) : ½ +1 -Janek
((½x + 1) : ½ +1) : ½ + 1 - Paweł
Uprośćmy sobie te wyrażenia:
Tomek jest w najprostrzej postaci,
Janek: (½x + 1) : ½ +1 = (½x + 1) * 2 + 1 = 2x + 2 + 1 = 2x + 3
Paweł: (2x + 3) *2 +3 = 4x + 6 + 3 = 4x + 9
Po zsumowaniu wszystkich jabłek:
½x + 1 + 2x + 3 + 4x + 9 = x
6,5x +13 = x /-6,5x
-5½x = 13 /: -(5,5)
x = ...
Mnie wyszło coś takiego... ale najwidoczniej nie za dobrze. :/
W każdym bądź razie taki byłby tok mojego rozumowania.
Może w czymś pomoże...
½x + 1 -Tomek
(½x + 1) : ½ +1 -Janek
((½x + 1) : ½ +1) : ½ + 1 - Paweł
Uprośćmy sobie te wyrażenia:
Tomek jest w najprostrzej postaci,
Janek: (½x + 1) : ½ +1 = (½x + 1) * 2 + 1 = 2x + 2 + 1 = 2x + 3
Paweł: (2x + 3) *2 +3 = 4x + 6 + 3 = 4x + 9
Po zsumowaniu wszystkich jabłek:
½x + 1 + 2x + 3 + 4x + 9 = x
6,5x +13 = x /-6,5x
-5½x = 13 /: -(5,5)
x = ...
Mnie wyszło coś takiego... ale najwidoczniej nie za dobrze. :/
W każdym bądź razie taki byłby tok mojego rozumowania.
Może w czymś pomoże...