Odpowiedź :
x -cyfra dziesiątek
y - cyfra jedności
10x+y - I liczba
10y+x - II liczba
10x+y+10y+x=11x+11y=11(x+y)
a, że 11(x+y)/11= x+y, to liczba jest podzielna przez 11
y - cyfra jedności
10x+y - I liczba
10y+x - II liczba
10x+y+10y+x=11x+11y=11(x+y)
a, że 11(x+y)/11= x+y, to liczba jest podzielna przez 11
np. 33 a cyfra w odwrotnej kolejności to też 33 więc 33+33=66
a 66 da się podzielić przez 11
a 66 da się podzielić przez 11
x - cyfra dziesiątek
y - cyfra jedności
10x + y - zapis liczby dwucyfrowej
10y + x - zapis liczby utworzonej z tych samych cyfr w odwrotnej kolejności
10x + y + 10y + x = 11x + 11y
11x + 11y = 11(x + y)
11(x+y) --> jest podzielne przez 11
bo
11(x+y)/11 = x+y
y - cyfra jedności
10x + y - zapis liczby dwucyfrowej
10y + x - zapis liczby utworzonej z tych samych cyfr w odwrotnej kolejności
10x + y + 10y + x = 11x + 11y
11x + 11y = 11(x + y)
11(x+y) --> jest podzielne przez 11
bo
11(x+y)/11 = x+y