Odpowiedź :
FeCl3 + 3NaOH -> Fe(OH)3 + 3NaCl
1 mol FeCl3 - 3 mole NaOH
x moli FeCl3 - 12 moli NaOH
x = 4 mole
1 mol FeCl3 - 3 mole NaOH
x moli FeCl3 - 12 moli NaOH
x = 4 mole
FeCl3 + 3 NaOH ---> Fe(OH)3 + 3NaCl
był bład w zadaniu. chlorki są zawsze jednowartosciowe ;p
xmoli FeCl3----12 moli NaOH
1mol FeCl3----3moli NaOH
3x= 12moli FeCl3
x=4mole FeCl3
był bład w zadaniu. chlorki są zawsze jednowartosciowe ;p
xmoli FeCl3----12 moli NaOH
1mol FeCl3----3moli NaOH
3x= 12moli FeCl3
x=4mole FeCl3
FeCl3 + 3NaOH -> Fe(OH)3 + 3NACl
^
|
(tu też zelazo musi być trój- wartościowe )
x moli FeCl3 - 12 moli NaOH
1 mol FeCl3 ---- 3 moli NaOH
3x = 12 moli FeCl3
x = 4 mole FeCl3
^
|
(tu też zelazo musi być trój- wartościowe )
x moli FeCl3 - 12 moli NaOH
1 mol FeCl3 ---- 3 moli NaOH
3x = 12 moli FeCl3
x = 4 mole FeCl3