1. Rozwiąż rownanie : x^3 -4x+3x^2-12=0
2. 3x^2+4x-4=0 rozw. rownanie.
3. układ równań : y=x+5
x^2=y^2=13


Odpowiedź :

zad1
Rozwiazujesz metoda grupowania wyrazow czyli wyciagasz x przed nawias i 3
x(x^2 -4) + 3(x^2 - 4) =0
(x^2 - 4) * (x+3)=0
czyli x=2 lub x= -2 lub x=-3
Zad2
to funkcja kwadratowa wiec z delty
delta= b^2 - 4 ac
delta= 16 + 48 = 64 pierwaistek z delta = 8
bo x= (-b - pierwiastek z delta)/2a lub x= (-b +pierwiastek z delta)/2a
czyli x= 2 lub x= - 2/3
zad3
y=5+x
x^2=y^2 = 13 <-------- z tego wyliczasz x

x= pierwiastek z 13
zatem y= pierwiastek z 13 + 5


mam nadziejeze polapiesz sie z tymi pierwiaskami ;]