Odpowiedź :
x- ilość miodu w 1 słoinku na początku 1,5
y- ilość miodu w 2 słoinku na początku
z- ilość miodu w 3 słoinku na początku
x-0,425=y+0,425-0,505=z+0,505
x-0,425=y-0,08=z+0,505
x-0,425=1,5-0,425 = 1,075
y-0,08=1,075 => y= 1,083
Odp. Pierwszy słoik 1,5 kg w drugim 1,083 a w trzecim 0,57 kg miodu.
y- ilość miodu w 2 słoinku na początku
z- ilość miodu w 3 słoinku na początku
x-0,425=y+0,425-0,505=z+0,505
x-0,425=y-0,08=z+0,505
x-0,425=1,5-0,425 = 1,075
y-0,08=1,075 => y= 1,083
Odp. Pierwszy słoik 1,5 kg w drugim 1,083 a w trzecim 0,57 kg miodu.
1 słoik=1,5kg-0,425=1,075kg zostało słoik 2=x+0,425=1,075 x=1,075-0,425=0,65 było na początku słoik 3=y+0,505=1,075 y=10,75-0,505=0,57 było na początku
I słoik : 1,5 -0.425
II słoik : x +0,425 - 0,505
III słoik :y + 0,505
warunku, ze we wszystkich słoikach będzie tyle samo mamy:
1,5 -0,425 =x +0,425 = 0,505
1,5 - 0,425 = y + 0,505
------------------------------
x = 1,5 - 0,425 - 0,425 + 0,505
x = 1,2
y = 1,5 -0,425 - 0,505
y = 0,57
Odp. Na początku w I słoiku było 1,5 kg miodu, w II słoiku było
1,2 kg, a w III było 0,57 kg.
II słoik : x +0,425 - 0,505
III słoik :y + 0,505
warunku, ze we wszystkich słoikach będzie tyle samo mamy:
1,5 -0,425 =x +0,425 = 0,505
1,5 - 0,425 = y + 0,505
------------------------------
x = 1,5 - 0,425 - 0,425 + 0,505
x = 1,2
y = 1,5 -0,425 - 0,505
y = 0,57
Odp. Na początku w I słoiku było 1,5 kg miodu, w II słoiku było
1,2 kg, a w III było 0,57 kg.