√3 -1 √3+1
____ __ _______ = ??
√3+1 √3-1


TERAZ JEST CZYTELNIEJ... JESZCZE RAZ MI NAPISZCIE TYLKO TAK CZYTELNIE, Z GÓRY WIEEEEEELKIE DZIĘĘĘĘKI! ; -)

Jest tak,że pierwiastek z 3 minus jeden jest w liczniku, a w mianowniku jest pierwiastek z 3 plus 1... itp ;d


Odpowiedź :

już to przed chwilą liczyłam i dobrze odczytałam ten ułamek pisz: licznik=[√3-1][√3-1]-[√3+1][√3+1]=3-2√3+1-3-2√3-1=-4√3-1 mianownik: =[√3+1][√-1]=3-1=2 twój ułamek na końcu = w liczniku -4√3-1 w mianowniku 2 ja na początku nie przepisałam tego co ty napisałas ,tylko zaraz =
coś takiego?
(√3-1) |||(√3+1)
____ - _____ =
(√3+1) |||(√3-1)

(√3-1)(√3-1)|||(√3+1)(√3+1)
___________ - ____________ =
(√3+1)(√3-1)|||(√3-1)(√3+1)

(3-√3-√3+1)|||(3+√3+√3+1)
__________ - ____________ =
(3-1) |||||||||||(3-1)

(4-2√3)|||(4+2√3)
_______ - ________ =
2||||||||||||2

4+4
___ = 8/2=4
2