Odpowiedź :
P(x) = 1 * x³ + 8 * x² - (a - 2b) * x - 5
W(x) = 1 * x³ + (a + b) * x² + 7 * x - 5
Aby wielomiany P(x) i W(x) były równe, muszą mieć równe współczynniki przy odpowiednich potęgach x.
Zatem
8 = a + b
- (a - 2b) = 7
a = 8 - b
-a + 2b =7
a = 8 - b
-(8 - b) + 2b = 7
a = 8 - b
-8 + b + 2b = 7
a = 8 - b
3 * b = 7 + 8 = 15
a = 8 - b
b = 5
a = 3
b = 5
Wielomiany P i W są równe dla a = 3 oraz b = 5
W(x) = 1 * x³ + (a + b) * x² + 7 * x - 5
Aby wielomiany P(x) i W(x) były równe, muszą mieć równe współczynniki przy odpowiednich potęgach x.
Zatem
8 = a + b
- (a - 2b) = 7
a = 8 - b
-a + 2b =7
a = 8 - b
-(8 - b) + 2b = 7
a = 8 - b
-8 + b + 2b = 7
a = 8 - b
3 * b = 7 + 8 = 15
a = 8 - b
b = 5
a = 3
b = 5
Wielomiany P i W są równe dla a = 3 oraz b = 5
P(x) = 1 * x³ + 8 * x² - (a - 2b) * x - 5
W(x) = 1 * x³ + (a + b) * x² + 7 * x - 5
8 = a + b
- (a - 2b) = 7
a = 8 - b
-a + 2b =7
a = 8 - b
-(8 - b) + 2b = 7
a = 8 - b
-8 + b + 2b = 7
a = 8 - b
3 * b = 7 + 8 = 15
a = 8 - b
b = 5
a = 3
b = 5
Wielomiany p i w są równe dla a = 3 , b = 5 proszę bardzo ;)
W(x) = 1 * x³ + (a + b) * x² + 7 * x - 5
8 = a + b
- (a - 2b) = 7
a = 8 - b
-a + 2b =7
a = 8 - b
-(8 - b) + 2b = 7
a = 8 - b
-8 + b + 2b = 7
a = 8 - b
3 * b = 7 + 8 = 15
a = 8 - b
b = 5
a = 3
b = 5
Wielomiany p i w są równe dla a = 3 , b = 5 proszę bardzo ;)