Odpowiedź :
a)
a=5/√5=5√5/5=√5
b=4/√2=4√2/2=2√2=√8
a>b
b)
c=1/√3=√3/3
d=2/√5=2√5/5
c<d
c)tu troszkę nieczytelnie napisałeś z f
"f=1/pierwiastek z 2 -1"
Czyli √(2-1), czy (√2)-1. Zakładam to pierwsze bo z drugim wychodzi błędne koło:
f=1/(√2) -1 i wymnożymy góre i dół przez mianownik
f=(√2) -1/([√2] -1)*([√2] -1)=(√2) -1/2-√2-√2+1=(√2) -1/3-2√2
e=6/√3=6√3/3=2√3
f=1/√(2 -1)=1/√1=1/1=1
e>f
a=5/√5=5√5/5=√5
b=4/√2=4√2/2=2√2=√8
a>b
b)
c=1/√3=√3/3
d=2/√5=2√5/5
c<d
c)tu troszkę nieczytelnie napisałeś z f
"f=1/pierwiastek z 2 -1"
Czyli √(2-1), czy (√2)-1. Zakładam to pierwsze bo z drugim wychodzi błędne koło:
f=1/(√2) -1 i wymnożymy góre i dół przez mianownik
f=(√2) -1/([√2] -1)*([√2] -1)=(√2) -1/2-√2-√2+1=(√2) -1/3-2√2
e=6/√3=6√3/3=2√3
f=1/√(2 -1)=1/√1=1/1=1
e>f
5\√5*√5\√5=25√5\125=√5\5;4\√2*√2\√2=4√2\4=√2
1\√3*√3\√3=√3\3;2\√5*√5\√5=2√5\5
6\√3+1*√3-1\√3-1=6(√3-1)\3=2√3-2;1\√2-1*√2+1\√2+1=√2+1\2
1\√3*√3\√3=√3\3;2\√5*√5\√5=2√5\5
6\√3+1*√3-1\√3-1=6(√3-1)\3=2√3-2;1\√2-1*√2+1\√2+1=√2+1\2